Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - září)

Toto je staré diskusní fórum, bez možnosti přidávat příspěvky. Od 01.01.2018 najdete nové diskusní fórum na adrese http://diskuzni-forum.nepomuk.cz/.
Obecná diskuse o městě Nepomuk http://old.nepomuk.eu a dění v něm i blízkém okolí.
Pravidla fóra
Toto je staré diskusní fórum, bez možnosti přidávat příspěvky. Od 01.01.2018 najdete nové diskusní fórum na adrese http://diskuzni-forum.nepomuk.cz/.

Dodržuje Kodex diskutéra http://muj.idnes.cz/dukaty_info.asp?y=s ... kutera.htm. Porušení těchto zásad může mít za následek smazání příspěvku bez předchozího upozornění.

Přihlédněte, prosím, také k Desateru zásad etické a účinné diskuze http://www.agora-praha.cz/page-57/desat ... ne-diskuze.

Chcete upozornit na závadu na veřejném osvětlení, nepořádek na ulici, nedostatky v zimní údržbě atp.? Obraťte se rovnou na technické služby města Nepomuku – e-mail: info.ts@urad-nepomuk.cz, tel.: 606 064 933.
Přicházíte s jiným konkrétním nápadem, připomínkou, věcnou kritikou? Sdělte svůj podnět přímo městskému úřadu! E-mail: posta@urad-nepomuk.cz, tel.: 371 519 711. Děkuje Vám za Váš zájem o naše město!

Nebo použijte Obrázek
Libor

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od Libor » 07 říj 2016 08:06

Dostat lidi na náměstí? někdy to jde, ale trvá to a má to své oběti..
Co ty auta na náměstí, náměstí jako parkoviště? není to škoda? nebylo by lepší využití? já vím mnoho lidí bez možnosti zaparkovat se tam raději ani nevydá, protože ujít několik desítek-stovek metrů pěšky je výkon na celý týden...
Přidat zeleň, posezení? lepší prostředí pro lidi...
Častěji trhy, stánky (lehce regulované, ať to má úroveň )? Něco, kam se lidi budou rádi vracet a nakupovat...
Jaké jsou na náměstí nájmy? Obchody, posezení jsou často kvůli financím dost nereálné.. stánkový prodej toto často řeší...

L.

Uživatelský avatar
Pavel Kroupa
Příspěvky: 152
Registrován: 17 lis 2014 12:38
Bydliště: Nepomuk
Kontaktovat uživatele:

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od Pavel Kroupa » 07 říj 2016 11:54

Díky za příspěvek.
Možná to, zrovna ode mě bude znít zvláště, obzvlášť proto, že s Vámi vlastně souhlasím, ALE:
- pokud zakážeme parkovat na náměstí, ještě více ho umrtvíme. Určité zkultivování a omezení parkování by ale rozhodně nebylo na škodu.
- zeleň. Chceme teď na podzim konečně doplnit to stromořadí podál školy, ale jinak náměstí přeci jen není a nemá býti parkem. "Zkrášlení" náměstí či předláždění by určitě pomohlo, ale jde o nákladnou záležitost, takže spíše postupně, pozvolna.
- trhy. Častější farmářské trhy asi nejsou zatím reálné. Jsme rádi, že se nám daří udržet pravidelné měsíční a postupně zvyšovat jejich kvalitu. I když je to hezký cíl - trhy každý týden! Páteční tržiště se asi příliš regulovat nedá, již s ohledem na sortiment. Přitom nepochybně má svou cílovou skupinu a je dobře, že existuje. Možná by se časem mohlo prolnout s farmářskými trhy.
- nájmy se snaží město držet nízko. Ceny za pronájem soukromých objektů ovlivnit přímo nijak nemůže.

Ještě jednou díky za podněty.

Martina

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od Martina » 13 říj 2016 13:42

Dobrý den, také se s dovolením vyjádřím. Jiné potřeby máme my místní a jiné turisté. Nám místním na náměstí chybí třeba švadlenka nebo cukrárna. Turistovi švadlenka asi neschází, ale cukrárna ano. Nápad jak oživit centrum pro turisty: co vymyslet obdobu mostu se zámky, který mají v rakouském Salzburku. Kdo tam byl tak může doplnit o svůj názor a také možná viděl, že na mostě je plno ( zámků i lidí ). Ve městě je možné si je koupit v obchodech se suvenýry a pak dát na sítě v zábradlí mostu. Nebo si je možné tam dát nějaký zámek vlastní. Většina zámků je stejná, ale vidět jsou i zajímavé kousky. Celé to má samozřejmě i svůj příběh. Kam dát zámky v Nepomuku nevím ☺, ale co třeba v návaznosti na sv. Jana někde „shromažďovat“ klíče. A příběh by byl navlečen na to, že zavěšením klíče zamykáte nějaké svoje tajemství v Nepomuku u sv. Jana Nepomuckého a ten jej neprozradí, uchová, … A ještě jeden opsaný tip. Tentokrát z Českého Krumlova. V infocentru nabízejí večerní prohlídky města s výkladem průvodce. Nevím, jestli Nepomuk nabízí prohlídky města s průvodcem ve dne, ale v noci asi určitě ne? Noční prohlídka má svoje kouzlo a jedna velká výhoda - nejsou tak vidět nedokonalosti (oprýskaná fasáda, ošklivá okna, auta už jsou z náměstí taky pryč ☺, … ).

Jana z bytovky

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od Jana z bytovky » 19 říj 2016 17:59

Trvale oživit a zlepšit nepomucké náměstí? Leda s pomocí zázraku, jinak ne. Snad když se budeme modlit, tak náš místní svatý udělá nemožné možným.
Na sílu modlitby a zázraky nevěřím, takže to asi nedopadne. Navíc, co náměstí, taky na sídlišti se to mění a zvolna umírá. - Obchůdek kde byl "Brouk" už dlouho zeje prázdnotou, z polikliniky je opravená a využívaná jenom půlka, restaurace se proměnila ve vietnamskou večerku, a potraviny, kde byl postupně Spar, Veselý, Pondělík a teď POGGR budou od konce října taky prázdné, a pokud tam někdy něco bude, tak už to potraviny nejspíš nebudou.
A ve Dvorci? Tam to taky není žádná sláva.
Nic nevzdávám, ale vdechnout nový život náměstí je jako zkoušet oživit klatovské mumie.

Uživatelský avatar
Pavel Kroupa
Příspěvky: 152
Registrován: 17 lis 2014 12:38
Bydliště: Nepomuk
Kontaktovat uživatele:

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od Pavel Kroupa » 20 říj 2016 12:08

Vím, že optimismus se dnes úplně nenosí, ale já bych tak malomyslný nebyl. Kdybych nevěřil v potenciál našeho města, tak bych věnoval energii raději něčemu jinému. :-)

náměstí

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od náměstí » 21 říj 2016 00:22

Nepomucké náměstí by potřebovalo nový povrch, i když by to byla nejnákladnější úprava. Při tomto rozdělit místo pro parkování a další zóny. Další důležitý krok by byl oživit budovu staré školy. Mohla zde být umístěná ZUŠ místo plánované přestavby, bylo by ale horší, že by děti museli přecházet, ze školy přes silnici na náměstí. Jaký koliv jiný účel než stávající by byl lepší. Taková budova na uložení věcí, které si nikdo nemůže prohlédnout je škoda. Mohlo by zde být i přesunuté muzeum z Přesanického náměstí, které je v budově farnosti. Neříkám, že je zde špatné ale je na místě, kde se nesmí parkovat a na místě, kde není třeba oživit ruch města. Sv. Jan stejně pocházel z míst kostela Sv. Jana, které je blíže náměstí. Místa na odpočinek by možná nebyla špatná, to by se ale dalo použít ze stávajících kaskád u r. Švejk. Hezká cukrárna také na náměstí chybí. Podotýkám hezká, např. v Blatné jsou tři cukrárny a všechny fungují. V Nepomuku není ani jedna. Ano, už se o to v minulosti někteří pokoušeli, ale nikdy se nejednalo o útulnou cukrárnu s dětským koutkem, i když třeba s dobrým zbožím. Naše náměstí je už jenom úřad, COOP, prodejna Hlavsa a pak už jen Vietnamské obchody - nemám nic proti, ale toto zboží je ve všech vesměs stejné. Pokud do těchto obchdodů lidé chodí, tak je určitě nezruší, ale na náměstí by stačil možná jeden. Největší dominanta, hlavě po setmění (a v zimě je brzo tma), je bar, kde svítí červený neon. Toto je asi největší zhyzdění náměstí, které je srovnatelné s jeho samotným povrchem. Jedná se jen o můj názor jednotlivce, ale každý má jiné názory i každému se líbí něco jiného, neubírám tedy nikomu, že se mu líbí např. barevné provedení baru na náměstí a ani nikomu toto nechci vnucovat. Pouze jsem Vám chtěl napsat svůj názor jednotlivce.

Semerád

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od Semerád » 26 říj 2016 11:46

Dobrý den, i já přidám svůj názor k nepomuckému náměstí. Pro mě osobně moc velké kouzlo nemá, katastrofální povrch, obchodní dům, který sem vzhledem vůbec nezapadá a svítící nonstop naproti němu. Nevýhodou je samozřejmě pouze okrajový průjezd městem hlavní silnicí. Většina lidí tak naše centrum mine bez povšimnutí a místní sem chodí jen na úřad nebo do některého z mála obchodů, ničím jiným totiž náměstí neláká. Nebýt Švejka není si na náměstí ani kde dát něco dobrého k jídlu nebo někam zajít na kafe, i když v bufetu vaří také dobře, jen s prostředím je to horší. Stará škola je krásná budova, proto se mi líbí nápady přesunout sem ZUŠ, se kterou by se sem přesunuli i učitelé a žáci a zase by tu bylo o něco živěji. Pravda, děti by musely přecházet ze ZŠ, ale cesta by zabrala max. 10 minut. A bylo by fajn z oken školy slyšet hru na hudební nástroje jako tomu je v plzeňských sadech u konzervatoře. Hned by bylo náměstí o něco živější a třeba by se tu snáze uživila nějaká cukrárna, která v Nepomuku chybí. Bylo by také fajn nějakým způsobem oživit pro místní rodný dům A. Němejce. Probíhají v něm sice výstavy, ale ty každého nelákají a navíc jsou vždy na určitou dobu. Kdyby třeba tam mohlo město provozovat nějakou kavárničku. Dobrý nápad byl v tomto domě udělat start při nedávném turistickém víkendu, díky němuž ho navštívilo mnoho lidí. V každém případě by chtělo něco udělat s povrchem celého náměstí, jak s cestami tak i parkovacími plochami. Nyní je to jako tankodrom a je to velká ostuda města, když už sem někdo cizí zavítá. Daleko vzhlednější je po rekonstrukci malé Přesanické náměstí, a je moc dobře, že se rekonstrukce provedla. I zřízení svatojánského muzea je fajn. Jen by mě zajímalo jakou má návštevnost? Jestli je znát, že náměstíčko sousedí s hlavní silnicí, kudy denně projede X potencionálních návštěvníků. Jestli ano, pak by stálo za to, odkoupit dům U lípy a zřídit tam třeba pobočku infocentra a onen pivovar, které by pak lákaly turisty i k návštěvě velkého náměstí... Nápad pana místostarosty zkusit v Nepomuku zřídit nějaký pivovar se mi líbí, v poslední době mají minipivovary velký úspěch a pokud by se zde vařilo dobré pivo, určitě by to jménu města prospělo. I já věřím, že Nepomuk svůj potenciál má, bohužel se ho ale zatím nedaří najít, natož pak využít.

Libor

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od Libor » 27 říj 2016 04:38

Obecně náměstí jsou problémem i mnohem větších měst, dnešní doba je jinde, lidé jdou raději do obchodních center nebo jedou do "většího" města za nákupem a nezajímá je náměstí (tím méně, když tam ani žádné obchody nejsou). Jako nově přistěhování do okolí Nepomuku to pozoruji a je zde škoda malého počtu turistů...

Hlavní silnice mimo město bych viděl spíš jako výhodu (lehké srovnání Přeštice)..
Pokud někdo projíždí okolo, nemá moc důvodů zajíždět do "města", dále velikou škodu vidím v zavřeném (nebo aspoň blíže přístupném) zámku, za poslední dobu jsem potkal dost lidí, co by se chtěli podívat blíže a bohužel toho moc neviděli
Pivovar by mohl být dobré lákadlo, ale to chce spíš nějakého nadšence...

jirkahonda
Příspěvky: 50
Registrován: 28 bře 2015 22:42
Jméno a příjmení: malej chytrej

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od jirkahonda » 27 říj 2016 18:22

No,tuhle jsem se odpoledne stavil v Blatný na nákup.
U hlavní silnice obchodáky mně moc nenadchly,zajel jsem na náměstí.A ejhle,náměstí i odpoledne plný lidí,lidi v krámech,restauracích.

mládek

Re: Téma k diskuzi: nepomucké náměstí (Nepomucké noviny - zá

Příspěvek od mládek » 28 říj 2016 17:45

Je to málo platný, víc to žije v Blatný.
Ač tam teď staví u těch obchoďáků kružák a centrum je hůř přístupný, tak to tam prostě žije mnohem víc než v Nepomuku.
Nám je ale prd platné jak je to dobré v Blatné, my bydlíme v Nepomuku.
Zvedám ruku pro změnu, ale jak jí provézt nemám zdání. Asi by to chtělo začít hezky od podlahy, teda od základů. Prostě to chce novej povrch a pak se uvidí. Ten letitej testr tlumičů, ničitel podpatků a v zimě lamač nohou vážně není lákadalo, ale odpuzovadlo.
Však už jsem o Nepomuku mluvil s hezkou řádkou lidí a minimálně půlka z nich mi řekla, že je to docela pěkný malý a trochu ospalý městečko, ale to náměstí, to je fakt podivnost a děs. Jedna postarší dáma, kterou kámoš vezl ke Švejkovi z toho měla pomalu šok a jízda k zelenohorský poště jí pak dorazila.
Na haloween je to náměstí ale skvělý, možná by to chtělo permanentní dráhu smrti se startem v Zelenohorský a finišem u pohřební služby. Taková velká horská nebo bobová dráha by mohla přilákat davy adrenalinovejch nadšenců. A místní by si mohli porůznu přivydělávat v převleku za strašidla, pohádkový bytosti a tak podobně.
Je to blbost, uznávám, ale v projektech je menších blbostí víc, tak se jedna větší blbost navíc s klidem ztratí.

Zamčeno

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host